Dakdoorvoeren plat dak en schuin dak: dit moet je weten

Ben je een nieuw dak aan het plaatsen? Dan wil je alles vanaf het begin goed geregeld hebben. Dit houdt niet alleen in dat je moet nadenken over de juiste dakbedekking, maar ook de afwerking die zorgt dat er geen problemen ontstaan aan het dak.

Zo kan je kijken naar dakdoorvoeren.

De dakdoorvoeren voor een plat dak en schuin dak zorgen ervoor dat je veel voordelen behaalt. Maar wat is een dakdoorvoer precies? En wat zijn de verschillen voor een plat dak en een schuin dak? Onderstaande informatie zet alles voor je op een rij.

Wat zijn dakdoorvoeren?

Een dakdoorvoer is een plaat of dakpan die waterdicht is en voorzien is van specificaties die ervoor zorgen dat er een betere ventilatie van de woning is. De dakdoorvoer zorgt ervoor dat de woning volledig waterdicht is, zodat je geen lekkages krijgt en tegelijkertijd verschillende voordelen krijgt.

De dakdoorvoer voor een plat dak of schuin dak zorgen voor ventilatie, ontluchting, aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van rookgassen.

Wat doen dakdoorvoeren voor een plat dak en schuin dak?

Een dakdoorvoer van een plat dak of schuin dak zorgt ervoor dat gassen, geuren en lucht niet in de woning blijven hangen. Hierdoor zijn ze niet langer dan nodig in de woning te vinden.

Deze verlaten de woning via het dak, waardoor het doorvoersysteem toegevoegd dient te worden. Het systeem kan dan helpen om meer wooncomfort te hebben en een betere gezondheid te creëren.

De verschillen tussen een dakdoorvoer voor een plat dak en schuin dak

Een dakdoorvoer is zowel voor een plat dak als een schuin dak te vinden. Deze varianten verschillen aanzienlijk van elkaar. Voor een schuin dak zijn er speciale dakdoorvoerpannen beschikbaar. Deze zijn van kunststof of lood en lijken qua afmetingen en uitstraling op de andere dakpannen die je op het dak hebt liggen.

De pannen zijn daarbij ook aan te schaffen op basis van de dakhelling, zodat je voor een goede aansluiting kan zorgen. Uiteraard zijn er ook universele dakpannen te verkrijgen, die op vrijwel ieder dak geplaatst kunnen worden. De uiteindelijke uitvoering kies je op basis van de doorvoerhoek en de dakhelling die hier het dichtste bij ligt.

Een dakdoorvoer voor een plat dak ziet er geheel anders uit en komt ook met andere keuzemogelijkheden. Bij een plat dak kiesje over een dakdoorvoerplaat. Het is een aluminiumplaat, welke over het gat in het dak moet komen te liggen. Deze plaat wordt uiteindelijk afgewerkt met de dakbedekking waar je voor gekozen hebt.

Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat de dakbedekking goed over de plaat verlijmd is, omdat het anders waterschade met zich meebrengt. Het effect zal hiermee aangetast worden en je kan ook geen goede ventilatie krijgen.

De voordelen van dakdoorvoeren op een rij

Een dakdoorvoer voor een plat dak of schuin dak kan jou veel voordelen opleveren. Een van de eerste voordelen is dat je voor een goede afwerking van de woning zorgt. Uitsluitend dakbedekking op het gat plaatsen, zal immers geen goede resultaten met zich meebrengen. Een ander groot voordeel is dat je met een goede dakdoorvoer lucht- en waterplekken in huis voorkomt.

De luchtdichte afwerking zorgt hiervoor. Doordat je niet met andere middelen hoeft te werken en uitsluitend te maken krijgt met het bevestigen van de dakbedekking is het ook eenvoudiger om alles te bevestigen en ervoor te zorgen dat je de beste resultaten krijgt.

Hier kan je op letten tijdens de aankoop

Voordat je een dakdoorvoer voor een plat dak of een schuin dak aanschaft, is het goed om op een rij te zetten waar je allemaal op kan letten. Kijk hiervoor eerst naar het dak zelf, zodat je goed voor ogen hebt waarmee je werkt. Je kiest dan voor een dakvoerpan die bij het dak past of voor de plaat voor het plat dak.

Bij een schuin dak is het ook van belang dat je weet welke helling het dak heeft. Hier moet de variant immers op aangepast worden. Ook moet je voor jezelf bepalen of je de dakdoorvoer zelf monteert of dat je de werkzaamheden uitbesteedt. Op basis hiervan is het namelijk belangrijk om voldoende adviezen te krijgen.

Wat zijn DUCO ventilators?

Duco Ventilation and Sun Control is een bedrijf dat al meer dan 50 jaar actief is en een van de belangrijkste en meest gerenommeerde bedrijven op zijn gebied is.

Vandaag heeft het bedrijf kantoren over de hele wereld, zelfs in verre oorden zoals Singapore en Japan.

De geschiedenis van DUCO

Hier volgt wat meer over de geschiedenis van Duco: Het bedrijf werd in 1957 in België opgericht door een man genaamd Paul Delcroix. In 1963 opende hij een kantoor in Frankrijk, en in 1975 breidde hij uit naar het Verenigd Koninkrijk. In 1989 opende hij een andere vestiging van zijn bedrijf in Duitsland.

Het bedrijf was oorspronkelijk niet alleen actief op het gebied van ventilatiesystemen – in het begin maakte het ook producten zoals lamellen, zonneschermen, jaloezieën, rolluiken en raamhorren.

Tegen de jaren 1990 begon het bedrijf zich echter meer te specialiseren in ventilatiesystemen.

Het eerste airconditioningsysteem dat Duco produceerde, heette “Ducocool” en is vandaag de dag nog steeds een van de best verkochte systemen. Maar ook al staat Duco nu bekend om de productie van airconditioningsystemen en ventilatieoplossingen voor huizen en bedrijven over de hele wereld, toch is een groot deel van Duco’s succes te danken aan zijn vermogen om mee te gaan met de veranderende technologie.

DUCO ventilatie-units

Met de mechanische ventilatie-units van DUCO wordt de basis gelegd voor een optimaal binnenklimaat door continue luchtverversing. Met de toevoeging van vraagsturing wordt op het gebied van comfort een hoog niveau bereikt. De ventilatie-units van DUCO zijn er voor systemen C en D, met en zonder warmterecuperatie.

DUCO ventilatieboxen voor Systeem C (natuurlijke ventilatie):

  • Zijn zeer stil. Wellicht wel de stilste ventilatiesystemen op de markt!
  • Kunnen gebruikt worden voor centrale extractie (1 zone) als lokale extractie (tot 11 zones)
  • Zijn geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatiewoningen
  • Hebben geïntegreerde kleppen
  • Zijn uitbreidbaar met verschillende sturingscomponenten

DUCO ventilatieboxen voor Systeem D (balansventilatie):

  • Zijn stille en compacte systemen
  • Links/rechts uitwisselbaar en vraagsturing via meerdere zones mogelijk
  • Automatische inregeling

De voordelen van DUCO ventilatiesystemen

Allereerst zijn de ventilatoren van DUCO zeer stil, zodat ze amper lawaai maken terwijl ze werken. Ze hebben een zeer sterke luchtstroom en ze zijn ook zeer zuinig omdat ze zeer weinig energie verbruiken om te werken. Daarnaast zijn deze systemen eenvoudig zelf te monteren.

De ventilatiesystemen van DUCO geven op een gezonde manier zuurstof aan ieder gebouw. Door een uitgebreid aanbod van innovatieve natuurlijke én mechanische ventilatiesystemen, al dan niet in combinatie met buitenzonwering, biedt DUCO de ultieme garantie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Twee typen boxen van DUCO: de DucoBox Silent en de DucoBox Focus

De DucoBox Silent

De DucoBox Silent ventilatiebox is de perfecte keuze voor elke woning. Hij is uitgerust met een energiezuinige motor en ingebouwde antivibratietechnologie, zodat je kunt genieten van het comfort van natuurlijke ventilatie zonder dat je rust verstoord wordt. De DucoBox Silent is uitbreidbaar met verschillende sensoren en bedieningsschakelaars.

De DucoBox Focus

De DucoBox Focus ventilatiebox is ontworpen voor topprestaties. Als een van de beste luchtcirculatoren zorgt dit ventilatiesysteem voor een extreme hoeveelheid luchtstroom met minimaal geluid en trillingen. Hierop kunnen bovendien altijd nog bijkomende sturingscomponenten worden aangemeld.

Vergelijk & lees hier alles over ons aanbod DUCO ventilatiesystemen

Wanneer je een luchtreiniger moet aanschaffen

Een schoon huis houden kan moeilijk zijn, en het houden van nuttige apparaten in huis nog moeilijker. Luchtzuiveraars zijn op de markt gekomen als een manier om je huis fris te houden, maar wat moet je over ze weten? Laten we dat eens uitzoeken!

Wat is een luchtreiniger?

Luchtzuiveraars zijn een soort luchtreinigers. Ze verwijderen verontreinigende stoffen uit de lucht die we inademen, zoals stof, pollen, schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren.

Luchtreinigers kunnen worden gebruikt bij allergieën en astma, maar ook bij andere ademhalingsproblemen zoals verstopte neus of piepende ademhaling ten gevolge van longinfecties of vochtophoping in de longen (congestief hartfalen).

Sommige mensen met gezondheidsproblemen hebben thuis een luchtreiniger nodig om hun symptomen onder controle te houden; anderen kunnen er een gebruiken als ze niet thuis zijn, als ze huisdieren hebben of allergisch zijn voor tabaksrook.

Waarvoor dienen luchtreinigers?

Luchtzuiveraars zijn ontworpen om de lucht in jouw huis te zuiveren. Ze kunnen stof, pollen en andere allergenen uit de lucht verwijderen. Ze kunnen ook rook van sigaretten roken of koken verwijderen. En ze zijn effectief in het verwijderen van geuren van huisdieren of huisdieren zelf!

Waarom een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een geweldige manier om de lucht in jouw huis te zuiveren. Hij doet dit door stof en andere deeltjes te verwijderen uit de lucht die je inademt. Je longen hebben schone lucht nodig om goed te kunnen werken en als er te veel vervuiling is, kan dat leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Een luchtreiniger werkt door negatieve ionen te creëren die zich vasthechten aan deeltjes in de atmosfeer, zoals stof, pollen of rook. Deze deeltjes worden vervolgens door een elektrische ventilator weggeveegd, zodat ze jouw longen niet bereiken wanneer je ze inademt!

Hoe kies je de juiste luchtreiniger?

Om de beste luchtreiniger voor jouw behoeften te kiezen, moet je eerst begrijpen wat voor soort luchtreiniger het beste voor je is. Er zijn drie hoofdcategorieën: HEPA, UV, en ionische luchtreinigers. HEPA-filters zijn bijvoorbeeld ideaal voor het verwijderen van grote deeltjes uit de lucht, zoals huisstofmijt of pollen. Ionische reinigers daarentegen zijn beter in het opvangen van kleinere deeltjes zoals huidschilfers van huisdieren en schimmelsporen.

Als je allergisch of astmatisch bent, zijn deze twee soorten reinigers het meest geschikt voor jou.

UV licht-emitterende apparaten gebruiken ultraviolet lichtspectrum om bacteriën in een ruimte te doden door hun DNA-structuur te vernietigen. Deze apparaten filteren niet zo goed als andere soorten reinigers, dus ze worden niet aanbevolen als je last hebt van ademhalingsproblemen of een gevoelige huid (zoals eczeem).

Welke merken zijn er?

Er zijn veel merken luchtreinigers, en ze hebben allemaal verschillende kenmerken. Sommige zijn duurder dan andere, sommige zijn effectiever dan andere, sommige zijn compacter dan andere en sommige zijn stijlvoller dan andere. Sommige hebben betere prestaties na verloop van tijd als gevolg van hun duurzaamheid en levensduur.

Het gebruik van een luchtreiniger

Een luchtreiniger is een elektronisch apparaat dat in de lucht zwevende deeltjes uit de lucht verwijdert. Het gebruikt een filter om stof en andere deeltjes op te vangen en circuleert de gefilterde lucht vervolgens terug in de kamer. Luchtzuiveraars kunnen in grootte en stijl variëren, maar de meeste hebben een ventilator die de gereinigde lucht door de filters stuwt.

Luchtzuiveraars moeten regelmatig worden schoongemaakt zodat ze hun werk doeltreffend kunnen blijven doen. Als je huisdieren hebt of sigaretten rookt in jouw huis, is het aanbevolen dat je jouw luchtreiniger om de twee weken reinigt (vaker indien nodig). De reinigingsprocedure is voor alle modellen gelijk:

  1. Verwijder alle verwijderbare onderdelen; voor veel modellen is geen gereedschap nodig
  2. Was deze onderdelen met warm water en zeep – of gebruik een desinfecterende spray indien nodig
  3. Droog ze voorzichtig aan beide zijden af met een handdoek voordat je ze weer op het apparaat plaatst

Luchtreinigers zijn een goede manier om het huis schoon te maken en gezond te blijven.

Luchtzuiveraars zijn een geweldige manier om het huis schoon te maken en gezond te blijven. Er zijn veel verschillende soorten luchtreinigers, dus het is belangrijk om jouw opties te begrijpen voordat je een aankoop doet. Een goede eerste stap is te begrijpen wat een luchtreiniger doet en waarom je zou moeten overwegen er een in jouw huis te gebruiken.

Hoe jij de beste CO2 meter koopt!

Koolstofdioxide, of CO2, is een chemische verbinding die bestaat uit een koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O). CO2 is een kleurloos, reukloos gas dat ontstaat wanneer koolstof houdende verbindingen verbranden.

Tijdens de fotosynthese gebruiken planten zonlicht om water en CO2 om te zetten in voedselenergie. Bij dit proces komt ook weer zuurstof vrij in de lucht. Kooldioxide komt van nature voor in de atmosfeer van de aarde als onderdeel van de koolstofcyclus – een reeks processen waarbij koolstof van de atmosfeer in de aarde terechtkomt en dan weer terug.

Naast het vrijkomen door natuurlijke processen zoals vulkaanuitbarstingen en ademhaling, komt er door menselijke activiteiten zoals ontbossing, veranderingen in landgebruik en het verbranden van fossiele brandstoffen ook CO2 vrij in de lucht.

Hoewel CO2 van nature in kleine hoeveelheden in de atmosfeer voorkomt (ongeveer 400 deeltjes per miljoen), neemt het niveau ervan toe als gevolg van deze menselijke activiteiten – en dit beïnvloedt het klimaat op aarde.

Om erachter te komen of er te veel CO2 in een ruimte is, kan je een CO2 meter aanschaffen. Hier moet je op letten!

Er zijn zoveel CO2 meters op de markt dat het erg moeilijk is om te kiezen

Er zijn zoveel CO2-meters op de markt dat het erg moeilijk is om te kiezen. Er zijn vele soorten CO2-meters, en ze zijn er in verschillende merken, modellen en maten. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je een kwaliteitsmeter krijgt die jarenlang meegaat.

Kijk goed naar de technische specificaties van de meter
Lees altijd zorgvuldig de technische specificaties van de meter. Het bereik is een indicatie van wat een gasmeter kan meten, maar het is niet zinvol om meer dan 5% van de tijd de ondergrens te bereiken, en nog minder bij het meten van vernevelde vloeistoffen.

De meter moet vóór gebruik worden geijkt. Wanneer je een CO2/H2O gasanalysator gebruikt, controleer dan of de bedrijfstemperatuur aan jouw eisen voldoet (als je niet weet wat jouw eisen zijn, is het slim om eerst zelf onderzoek te doen of een professional in te schakelen).

De meter moet gekalibreerd worden voor gebruik
De meeste CO2 meters zijn standaard al gekalibreerd, echter zijn er sommige meters die vóór gebruik nog moeten worden gekalibreerd en dit dient met regelmatige tussenpozen te gebeuren. Als dit het geval is moet de meter worden gekalibreerd door een geaccrediteerd laboratorium, met gebruikmaking van een referentiegas.

Een kalibratiecertificaat moet op een veilige plaats worden bewaard om te waarborgen dat het instrument nog steeds naar behoren functioneert.

Vergeet niet om ook een CO2-meetcertificaat van een laboratorium aan te schaffen

Het is ook belangrijk dat je niet vergeet om ook een CO2-meetcertificaat van een laboratorium aan te schaffen. Het certificaat is een kwaliteitsgarantie en geeft het bereik en de nauwkeurigheid van jouw meter aan. Het is ook vereist voor vele doeleinden. Het certificaat moet informatie bevatten over:

  • De plaats waar de metingen zijn verricht (b.v. laboratoriumnummer of geografische coördinaten)
  • Het type meetinstrument dat is gebruikt (b.v. fabrikant, modelnummer)
  • Het kalibratie-interval/de datum die op jouw CO2-meter is geregistreerd

Je kan voor minder dan 150 euro een goede CO2-meter kopen

Je kan vaak al een goede CO2-meter kopen voor minder dan 150 euro. Let dan wel op een aantal puntjes waaraan jouw CO2-meter moet voldoen.

Zorg dat er een certificaat bij zit
Een certificaat, dat aangeeft dat het instrument voldoet aan alle relevante internationale normen en is gekalibreerd om de nauwkeurigheid te waarborgen. Dit is vooral belangrijk als het gaat om het meten van CO2 in menselijke C-ruimtes! Controleer of het certificaat van jouw meter het bereik dekt van de CO2-niveaus die je waarschijnlijk zult tegenkomen (0-5 volumeprocent).

Let op het bereik
Als je meters bekijkt met een bereik van minder dan 2%, vergelijk ze dan met elkaar op basis van hun specificaties en bepaal welke het meest geschikt is voor jouw behoeften. Sommige modellen gebruiken bijvoorbeeld een interne ijking, terwijl andere regelmatig onderhoud vereisen door een extern laboratorium of een dienstverlener; met deze factoren moet rekening worden gehouden bij het nemen van beslissingen over de aankoop van apparatuur.

Het is belangrijk om te weten of er een overmaat aan kooldioxide in een ruimte is. De aanschaf van een CO2-meter is dan ook van groot belang voor jouw gezondheid en die van je eventuele werknemers. Er zijn veel verschillende meters op de markt, dus je moet goed kijken naar de technische specificaties. Sommige meters moeten voor gebruik gekalibreerd worden, en vergeet niet een meetcertificaat van een laboratorium te kopen. Dan kan je met een gerust hart verder!

Alles wat je wilt weten over ventilatieroosters

Ventilatieroosters geven jou eenvoudig en zonder moeite de mogelijkheid om frisse lucht in huis te laten stromen. Deze producten zijn er in allerlei soorten en maten en het is moeilijk het juiste product te kiezen, vooral als je geen kennis van de markt hebt.

Wij vertellen hier waar je ventilatieroosters plaatst. Daarnaast gaan we kort in op het belang van goede ventilatieroosters. Tenslotte gaan we in op welke merken ventilatieroosters aanbieden en wie dit product voor je installeert.

Met onze tips ben jij helemaal klaar om een goed ventilatierooster voor verschillende ruimtes te kopen en het milieu in huis danig te verbeteren.

Waar kunnen ventilatieroosters geplaatst worden

De locatie van ventilatierooster is bepaald door waar de luchtafvoerkanalen zijn. Doorgaans plaats je ventilatieroosters in hoeken van woningen en dan net onder het plafond. Zo hoef je er ook niet de hele dag tegen aan te kijken. Het is cruciaal om daarbij de ventilatieroosters niet dicht bij het plafond of de muren te hangen omdat er dan zwarte plekken ontstaan. Deze zwarte plekken maak je eenvoudig schoon. Het is verder mogelijk ventilatieroosters in te bouwen, waarbij je ze helemaal niet hoeft te zien. Ook worden deze roosters vaak geplaatst in het dak (dakrooster), gevel, maar ook in binnendeuren bijvoorbeeld.

Wat is het belang van ventilatieroosters?

Een goede ventilatie is cruciaal voor een gezond leefklimaat. Vooral als het niet mogelijk is eenvoudig een deur of raam open te zetten wil je toch een toestroom van schone lucht hebben. Slechte lucht leidt tot gezondheidsklachten zoals longproblemen, allergieën, hoofdpijn en vermoeidheid. Vooral in ruimtes waar veel mensen samenkomen kan veel Co2 en andere schadelijke stoffen in de lucht komen. Denk daarbij aan scholen, bedrijven en evenementenlocaties.

Tip: combineer in je woning één of meerdere ventilatieroosters met een Co2 monitor zoals bijvoorbeeld de Renson Sense en je bent steeds zeker van een gezonde binnenlucht!

Welke merken bieden ventilatieroosters?

Er zijn tal van uitstekende merken op de markt in België en Nederland die ventilatieroosters aanbieden, denk maar aan de producten van Renson bijvoorbeeld. Het kan zijn dat jij goede ervaring hebt met een specifiek merk en daarom daar ook een ventilatierooster voor koopt. Zoek op onze webshop naar ‘ventilatierooster’ en je zal direct een groot aanbod terugvinden.

Ga in ieder geval voor kwaliteit, een snelle levering, een betrouwbare webshop met goede referenties en een product dat helemaal past bij jouw specifieke wensen en behoeftes. Zoek online beoordelingen van winkels op en laat je voorstellen aan de mogelijkheden in een plaatselijke winkel. Wij wensen je veel succes met de aanschaf!

Wie kan een ventilatierooster installeren

Je kunt zelf, als je een beetje handig bent, een ventilatierooster plaatsen. Doe dit aan de hand van montage-instructies. Het is ook mogelijk gespecialiseerde deskundigen in te schakelen. Vraag hiervoor online offertes aan. De prijs wordt bepaald door de hoeveelheid ventilatieroosters die nodig zijn. Dat wordt weer bepaald door de grootte van de ruimte.

Het kan in dit geval verstandig zijn de deskundige zelf ook de roosters te laten installeren. Zo weet je dat je een product koopt waar diegene mee kan werken en die past binnen de gewenste ruimte. Het is tenslotte jammer als jij een verkeerd product koopt dat onvoldoende ventileert voor jouw ruimte.

Dit is de Renson cBase

De Renson cBase is een ventilatiesysteem C. Het zorgt ervoor dat vervuilde, vochtige lucht uit de woning verdwijnt. Wij vertellen hier wat de mogelijkheden van dit apparaat zijn. We gaan nader in op wat de specifieke voordelen van de Renson cBase zijn. Daarnaast vertellen we waar je de Renson cBase het beste koopt en of het mogelijk is dit ventilatiesysteem zelf te installeren.

Met de Renson cBase kun je een veilig ventilatiesysteem plaatsen waardoor jij geniet van schone lucht en klachten zoals hoofdpijn en moeheid mijdt. Niet alleen is dit product voor huizen geschikt, maar ook voor kantoren en scholen waar veel mensen samenkomen en er lastig een raam opengezet kan worden.

Lees hier alles over de mogelijkheden!

De mogelijkheden van dit apparaat

De Renson cBase biedt de mogelijkheid om lucht te ventileren zonder dat je daar zelf omkijken naar hebt. Je bedient hem eenvoudig met een schakelaar. Het gaat hier om een geluidsarm product dat overlast beperkt. Het gebruikt een beperkt leidingnet. Daarnaast werkt het apparaat eenvoudig, efficiënt en energiebesparend.

Ventilatie is in Belgische en Nederlandse huishoudens een echte must en kan met de Renson cBase eenvoudig geregeld worden. Kijk op onze website bij het artikel voor de exacte kenmerken en technische specificaties en wat dit product daadwerkelijk onderscheidt van anderen. Zo is de Renson cBase een apparaat dat meerdere functies tegelijk vervult.

Wat zijn de voordelen van de Renson cBase?

De Renson cBase biedt allereerst de beste kwaliteit, ten opzichte van veel andere merken. Er wordt uitsluitend gewerkt met de beste grondstoffen. Daarbij wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van gecertificeerde middelen. Je installeert het apparaat eenvoudig zelf aan de hand van de gebruiksaanwijzing. Daarnaast staat de klantenservice altijd klaar bij vragen. De producten zijn redelijk geprijsd. Het laatste voordeel van de Renson cBase dat we kunnen bedenken is dat het vrij verkrijgbaar is in België en Nederland en dus tegen concurrerende prijzen.

Waar koop je de Renson cBase?

De Renson cBase koop je voor een redelijke prijs op het internet. Voordeel is dat het product dan direct thuis geleverd wordt. Zorg wel dat de mogelijkheid tot retourneren bestaat, mocht het toch niet helemaal bevallen. Daarnaast wil je vooraf contact opnemen met de klantenservice voor een passend advies. Er zijn vele fysieke winkels in België en Nederland die Renson producten in hun assortiment hebben opgenomen. Dergelijke apparaten zijn in België en Nederland steeds populairder.

Kan ik dit rooster zelf installeren?

Ja, als jij een beetje praktisch ingesteld bent kun je dit product eenvoudig zelf installeren. Hiervoor is een digitale montagehandleiding beschikbaar. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is wat basisgereedschap. Dit klusje neemt een paar uur in beslag. Uiteraard zijn er ook deskundigen beschikbaar om deze taak op te pakken en jou van een goed ventileerde woning te voorzien. Wij wensen je veel succes met het plaatsen hiervan en het genieten van een gezonde woonomgeving.

Alles dat je wilt weten over de Renson Co2 meter

Co2 is een stof die wij van nature uitademen en die tot klachten leidt als er niet voldoende geventileerd wordt. Een goede meter laat jou direct actie ondernemen bij een potentieel risico. Hier stellen wij de Co2 meter van Renson aan je voor.

We vertellen hier wat een Co2 aan mogelijkheden biedt, wat de specifieke voordelen van de Renson Co2 meter zijn en waar je deze aanschaf het beste verricht. Dit product is werkelijk noodzakelijk in ieder huishouden, maar ook op scholen en kantoren.

Wat is een Co2 meter?

Met de Renson Co2 meter kun je de luchtkwaliteit in huis of op kantoor meten. Juist omdat mensen zelf niet in staat zijn om lucht te zien hebben we hier een apparaat voor nodig. Een te hoog Co2 gehalte in de lucht leidt tot gezondheidsklachten. Denk hierbij aan allergieën en een slechte concentratie.

De Renson Co2 meter geeft automatisch een alarm af als er een te hoog Co2 gehalte in de lucht is. Je hebt dan direct de mogelijkheid om te ventileren door het openzetten van ramen en deuren.

Wat zijn de mogelijkheden van dit apparaat?

De Renson Co2 meter biedt allereerst de mogelijkheid om de Co2 hoeveelheid te meten. Daarnaast meet het echter ook de luchtvochtigheid. Deze luchtvochtigheid wordt beïnvloed door koken, douchen en schoonmaken. Dit kan leiden tot schimmelvorming, mede ook omdat een vochtige ruimte moeilijk te verwarmen is. Verder beschikt dit Renson model over een uniek design en wel zes sensoren die bij een melding een alarm afgeven. Als modern apparaat beschikt het over een app waar je alle informatie in terugvindt.

Wat zijn de voordelen van de Renson Co2 meter?

We zetten een aantal voordelen van de Renson Co2 meter op een rij:

  1. Allereerst vind je bij Renson producten van de beste kwaliteit. Je weet zeker dat deze nauwkeurige metingen afgeeft die je langere tijd naleest in de app. Het strakke design maakt het een bijzondere toevoeging voor de woning.
  2. Renson biedt Co2 meters aan met verschillende extra functies. Zo ben je in 1 keer klaar en ben je verzekerd van jouw veiligheid.
  3. Renson Co2 meters zijn niet alleen geschikt voor in woningen. Ze zijn ook neergezet in scholen en kantoren. Met name waar veel kinderen samenkomen moet het natuurlijk veilig zijn en vooral in warme seizoenen wordt een goede ventilatie vaak niet gegarandeerd.

Hier koop je een Co2 meter van Renson

Een Co2 meter van Renson koop je bij een winkel met een licentie om dit te mogen verkopen. Je kunt het ook rechtstreeks bestellen via onze website. Het alternatief is dat je op zoek gaat naar een fysieke winkel in jouw eigen omgeving. Het goede nieuws is dat je de Co2 meter van Renson uiteindelijk zelf installeert middels de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Met onze bovenstaande tips haal jij nu de beste Co2 meter van Renson in huis. Wij wensen je een goede gezondheid toe met deze nieuwe aankoop.

Ventilatiesysteem A: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn verschillende manieren hoe de luchtcirculatie in je huis gedaan kan worden. De luchtstroom is altijd hetzelfde, maar de manier waarop je deze kan regelen kan op verschillende manieren. Deze manieren heten ook wel ventilatiesystemen en worden van elkaar onderscheden door de letters van het alfabet. Dit heeft betrekking op de manier hoe de circulatie te regelen is. In dit artikel gaat het over ventilatiesysteem A.

De voor- en nadelen

Bij ventilatiesysteem A komen er geen mechanische toepassing kijken bij de luchtcirculatie. Dit kan zowel positief als negatief voor je huis zijn. Weet je niet zeker of ventilatiesysteem A goed bij jouw huishouden past? Dan is het verstandig om eerst de voor- en nadelen met elkaar te vergelijken zodat je een goede afweging kunt maken.

De voordelen

Het grootste voordeel aan ventilatiesysteem A is dat je er bijna niets aan hoeft te doen. De luchtcirculatie gaat op een natuurlijke manier naar binnen en stroomt ook weer op een natuurlijke manier naar buiten.

Je hoeft dus amper iets te installeren en ook het onderhoud van het systeem is tot een minimum beperkt. Daarbij komt kijken dat aangezien er geen mechanismes achter het systeem zitten, je geen onnodig lawaai in huis krijgt. Niet alleen het onderhoud qua handelingen is minimaal, ook de prijs die je voor het systeem betaald is een stuk lager ten opzichte van de ventilatiesystemen waar wél met mechanische onderdelen wordt gewerkt.

De nadelen

Doordat ventilatiesysteem A werkt zonder mechanische toepassingen, kan er makkelijk koude lucht naar binnen stromen die aanvoelt als tocht. Je hebt dus bij dit systeem niet 100 procent de controle over de luchttoevoer, waardoor koude wind sneller je huis in kan sluipen.

Een ander nadeel dat makkelijker je huis inkomt is lawaai. Waar het systeem zelf geen lawaai maakt, laat het harde geluiden van buiten wel makkelijker naar binnen. Wegwerkzaamheden of langsrijdende auto’s hoor je met dit ventilatiesysteem sneller en harder.

Het is daarom belangrijk dat je er bij de installatie van de RTO’s aan denkt dat deze niet worden geïnstalleerd in de buurt van een duidelijke lawaaibron, zoals langs een drukke autoweg. Daarnaast is de lucht die door ventilatiesysteem A naar binnen wordt geleid vaak van een mindere kwaliteit.

Dit komt omdat het lucht is die gewoon naar binnen komt en niet gefilterd of iets dergelijks wordt. Ook heeft ventilatiesysteem A geen warmterecuperatie, waardoor de lucht niet verwarmd wordt voor een aangenamer gevoel.

Je kunt ventilatiesysteem A het beste gebruiken als je voor een lage prijs het minimale wilt hebben. Voor meer regie over de toevoer, geluidsdichtheid en warmte kun je beter kijken voor een van de andere systemen. Als basis is ventilatiesysteem A erg geschikt, maar wie meer comfort wil hebben doet er goed aan te kijken naar een duurder systeem waar je meer mechanische toepassingen in je bezit hebt.

Wat is ventilatiesysteem B en wanneer moet je deze installeren?

De luchtcirculatie in je huis is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat je op een aangename manier kunt leven. Hiervoor zijn ventilatiesystemen die de circulatie regelen en ervoor zorgen dat er meer of minder lucht in je huis wordt toegelaten.

Deze ventilatiesystemen zijn gerangschikt op hoeveel mechanische toepassingen er ingezet worden en worden aangeduid met de letters van het alfabet. In dit artikel gaat het over ventilatiesysteem B.

Wat is het?

Ventilatiesysteem B is een systeem dat voor een deel mechanische toepassingen bevat. Deze toepassingen zitten bij de toevoer van de lucht.

De verse lucht van buiten die het gebouw inkomt wordt door de mechanica in de toevoeropeningen gefilterd voordat het naar binnen gaat.

In de meeste gevallen worden hiervoor ventilatoren gebruikt. De afvoer van de ‘vuile’ lucht, gebeurt echter wel op een natuurlijke wijze. Deze afvoer gaat meestal via de schoorsteen of een andere verticale luchtschacht door het dak weer naar buiten. Hier komen geen ventilatoren aan te pas.

Ventilatiesysteem B iets voor jou?

Ventilatiesysteem B wordt vaak niet in gewone woonhuizen gebruikt. In bijvoorbeeld kantoorgebouwen kun je dit systeem eerder vinden en is het voordeliger te gebruiken.

Maar wat zijn de voordelen aan ventilatiesysteem B in je gebouw en waarom kan je voor bijvoorbeeld je huis beter een ander systeem gebruiken?

Om hier antwoord op te geven is het een goed idee om de voor- en nadelen van het ventilatiesysteem onder elkaar te zetten, zodat je een beter beeld hebt wat in jouw situatie het beste uitkomt.

De voordelen

Het eerste voordeel aan ventilatiesysteem B is dat het een van de goedkoopste systemen is. De prijs van het systeem zit hem met name in de ventilatoren, en omdat je er daar niet zoveel van nodig hebt kosten deze ook niet zoveel.

Daarbij is het een goed systeem als je een grote ruimte moet voorzien van verse lucht. De ventilatoren blazen de buitenlucht door de hele ruimte, zodat deze lucht overal kan komen.

Dit is de reden dat ventilatiesysteem B zo vaak voor bijvoorbeeld kantoorgebouwen gebruikt wordt. Tot slot is ventilatiesysteem B een goed systeem om de lucht te reguleren. Het ene moment van het jaar heb je behoefte aan meer luchttoevoer, en het andere moment juist aan minder.

Vooral in de winter heb je minder behoefte aan buitenlucht omdat dit al snel als tocht aan kan voelen. Door dit ventilatiesysteem kan je deze hoeveelheid eenvoudig controleren en regelen.

De nadelen

De luchttoevoer kan goed geregeld worden, maar dit geldt niet voor de warmte. Ventilatiesysteem B houdt warmte lastig vast en daardoor is het warmteverlies vrij hoog.

Dit kan zorgen voor hogere stookkosten om je ruimte lekker warm te houden. Het natuurlijke afvoerkanaal speelt ook een nadelige rol in de warmtevoorziening. Doordat deze afvoer wordt gedaan zonder gebruik te maken van mechanische toepassingen als een ventilator, houdt je altijd contact met de buitenlucht.

De koude buitenlucht kan daardoor, mede in de koudere wintermaanden, alsnog je huis inkomen en voor tocht zorgen. Ventilatiesysteem B is met name een geschikt systeem als je geen problemen hebt met warmteverlies. Voor je eigen huis wordt het niet vaak aangeraden om te gebruiken, omdat je dan vaak meer moet stoken om het lekker warm te hebben en dit zie je terug in de energiekosten.

Voor grotere gebouwen zoals kantoren kan het bruikbaar zijn om overal in de ruimte verse lucht te hebben. Wanneer je gebruikt wil maken van ventilatiesysteem B, ga dan bij jezelf na of je het warmteverlies voor lief neemt en hier een goed alternatief op hebt.

Ventilatiesysteem C+, wat is het en is het iets voor jouw woning?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die je kunt gebruiken om de luchttoevoer in je huis te reguleren. Het verschil in deze systemen zit hem in de toe- en afvoer van de verse lucht en waar je deze het beste kunt gebruiken.

Een van deze systemen is ventilatiesysteem C+, een specifiekere categorie binnen ventilatiesysteem C. Maar wat is ventilatiesysteem C+, waarin verschilt het met andere ventilatiesystemen en waarom zal je dit systeem wel of niet gebruiken? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Wat is het?

Ventilatiesysteem C is een ventilatiesysteem waarmee je de lucht in je huis kunt regelen. Dit gebeurt deels op een natuurlijke wijze en deels mechanisch. De toevoer van lucht komt op een natuurlijke manier, door roosters bij bijvoorbeeld je ramen.

Deze kun je regelen zodat je kunt bepalen of de luchttoevoer meer of minder wordt, bijvoorbeeld tijdens stormachtig weer. De afvoer daarentegen wordt mechanisch geregeld door middel van afvoeropeningen met extractieventielen.

Hierdoor wordt de ‘vuile’ lucht sneller en beter afgevoerd naar buiten en blijft je huis verse lucht bevatten.

Het verschil tussen ventilatiesysteem C en C+

Binnen het ventilatiesysteem C bestaat er ook de specifiekere groep C+. De plus in C+ staat voor duurzaamheid. Het systeem wordt alleen gebruikt als de lucht in de ruimte vervuild is, en wanneer dit niet het geval is dus niet onnodig aan het draaien is.

Verder is ventilatiesysteem C+ een systeem dat volledig vraaggestuurd is. Jij hebt de volledige controle over wanneer het systeem wel en niet aan het werk is. Door dit systeem kun je zelf bepalen wanneer er meer of minder lucht nodig is en hoe intensief de ventielen aan de slag moeten gaan.

Wanneer gebruik je ventilatiesysteem C+?

Elke woning is anders, waardoor er ook voor ieder soort woning een ander ventilatiesysteem beter is. Afhankelijk van waar je woont en in wat voor huis je woont, weet je welk ventilatiesysteem geschikt is.

Als je wil weten of ventilatiesysteem C+ iets voor jouw huis is, dan is het een goed idee om te kijken wat de voor- en nadelen aan dit systeem zijn. Op basis van deze punten kun je altijd de keuze maken of je er goed aan doet om dit ventilatiesysteem te gebruiken.

De voordelen

Het eerste voordeel van ventilatiesysteem C en C+ is dat je lucht altijd wordt afgevoerd zoals jij dat zou willen hebben.

Je wilt natuurlijk volop kunnen genieten van verse lucht en niet hoeven blijven zitten met vervuilde lucht. Door het afvoersysteem is de circulatie van goede en slechte lucht geheel naar eigen smaak aan te kunnen passen.

De toevoer van lucht is geheel natuurlijk, dus zonder mechanische toepassingen. Hierdoor is er geen onnodig lawaai dat van het systeem afkomt. Er is maar één kanalennet van buiten naar binnen, waardoor je wanneer je in de woonkamer of in de keuken bent geen last hebt van bijvoorbeeld hard gezoem.

Het afvoersysteem maakt wel geluid, maar aangezien dit systeem vooral in je dak zit, heb je daar het grootste deel van je tijd geen last van. Woon je in een bosrijke omgeving? Dan is ventilatiesysteem C+ erg geschikt. De lucht die uit je huis wordt gevoerd verdwijnt in de buitenlucht en de binnenkomende lucht is schoner dan wanneer je in een stedelijk gebied woont.

De nadelen

Omdat ventilatiesysteem C+ alleen mechanica in de afvoer gebruikt, ben je qua toevoer vrij beperkt. Je kunt de toevoer wel regelen met regelbare toevoeropeningen, maar dit is maar voor een deel te bepalen.

Daarbij komt kijken dat koude lucht sneller je huis in kan komen en je daardoor last van tocht kunt krijgen. Verder is omgevingslawaai een groot nadeel wanneer je gebruikmaakt van ventilatiesysteem C+.

Doordat de toevoerpunten op meerdere plekken in je huis zitten, kan geluid van buitenaf makkelijker je woning inkomen. Lawaai van onder andere wegwerkzaamheden en een drukke autoweg denderen dan eerder je huis in. Nog een reden waarom het gebruiken van ventilatiesysteem C+ in een drukke, stedelijke omgeving niet aan te raden is, is omdat dit systeem geen bescherming biedt aan opstuivend vuil.

De raamroosters van het systeem laten gauw stof en zand door, waardoor je last van viezigheid in je rooster en zelfs soms je huis kunt hebben. Ventilatiesysteem C+ is aan te raden wanneer je buiten de drukke stad woont. In de stad worden de voordelen van dit systeem overspoeld door de nadelen, waardoor het zorgt voor een minder fijn wooncomfort.

Zolang je niet bij drukke en lawaaierige punten woont kun je met een gerust hart ventilatiesysteem C+ inzetten voor je woning.

Wat is ventilatiesysteem D en wanneer kun je deze installeren?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die je kunt gebruiken om de luchtcirculatie in je huis mee te regelen. De verschillen zitten hem in hoeveel mechanische toepassingen er in het systeem gebruikt worden.

Elk systeem is te gebruiken in een andere situaties. Welk ventilatiesysteem het beste past bij jouw huis hangt van verschillende zaken af. Een van deze systemen is het ventilatiesysteem D. Dit is van de standaard ventilatiesystemen de meest mechanische vorm.

Maar waarvoor dienen deze mechanismes en wanneer heb je meer baat bij dit systeem dan een ander systeem? In dit artikel wordt aangegeven waarom je wel of niet voor dit systeem moet gaan.

Wat is het?

Ventilatiesysteem D is een systeem waar zowel de toe- als afvoer wordt geregeld met mechanische toepassingen. Voor de toevoer van schone buitenlucht zijn er speciale toevoeropeningen (TO) gemaakt, die reguleren hoeveel lucht er naar binnen stroomt.

De afvoer van vuile of gebruikte lucht wordt geregeld door speciale ventilatoren die in het dak zitten. Bij ventilatiesysteem D kun je de volledige luchtcirculatie zelf regelen. Je kiest hoeveel lucht er je huis inkomt, hoeveel er weer uitgaat en wanneer dit gebeurt.

Dit regel je door middel van speciale sensoren of door de roosters open en dicht te doen.

Waarom wel of niet?

Ventilatiesysteem D is door de dubbele regeling geschikt in verschillende situaties. Wil je weten of het gebruik van ventilatiesysteem D ook iets voor jouw huishouden is? Dan moet je kijken naar waar je huis staat en in wat voor situatie je zit.

Om goed te weten of je er baat bij hebt ventilatiesysteem D te installeren, is het belangrijk dat je de voor- en nadelen van het systeem tegen elkaar afstreept om te zien of dit goed bij jouw woning past.

De voordelen

Ventilatiesysteem D is uitermate geschikt om luchtjes of stofjes die voor ziekte kunnen zorgen te filteren en uit je huis te verwijderen.

Woon je in een druk stedelijk gebied? Dan wil je thuis niet midden in de uitlaatgassen zitten. De filters van ventilatiesysteem D houdt dit soort sporen tegen, waardoor je zonder last van je gezondheid kunt leven.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld pollen, wat goed uitkomt als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt. Dit ventilatiesysteem is volledig te reguleren, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel invloed je uitoefent op de luchtcirculatie. Hierdoor is de luchtkwaliteit en het temperatuurcomfort beter bij ventilatiesysteem D dan bij de andere systemen.

Omdat de warmte goed wordt verdeeld en behouden in je huis, is dit ook de meest duurzame vorm van luchtcirculatie.

De nadelen

Omdat ventilatiesysteem D aan twee kanten bestaat uit mechanische toepassingen, is de aanschaf van het systeem duurder dan wanneer je kiest voor een systeem met slechts één of zelfs helemaal geen mechanische toepassingen.

Daarbij heb je hier ook meer onderhoud aan, waardoor je de aanschaf van dit systeem toch in je portemonnee terug kunt vinden.

De energierekening kan ook stijgen door het gebruik van ventilatiesysteem D. De mechanismes van ventilatiesysteem D maken natuurlijk ook geluid. Je hebt door dit systeem amper tot geen last van geluiden van buitenaf, maar het systeem zelf kan wel het nodige lawaai maken.

Dit kan mogelijk voor geluidsoverlast zorgen voor jou en soms ook je buren. Het gebruik van ventilatiesysteem D is in veel gevallen goed aan te raden. Vooral wanneer je midden in de stad woont of langs een zeedijk, biedt dit systeem de beste voordelen ten opzichte van de andere systemen.

Let er bij de aanschaf wel op dat je rekening moet houden met de prijs. Je betaalt zeker voor de kwaliteit die je van de mechanische toepassingen krijgt, waardoor je vooral moet kijken naar het financiële plaatje om te kijken of het wel een goed idee is om gebruik te maken van ventilatiesysteem D.

Wat is ventilatiesysteem E+?

In je huis is het belangrijk om te denken aan hoe de luchtcirculatie gedaan wordt. Hiervoor gebruik je ventilatiesystemen, die de lucht in je huis toevoert en daarna weer afvoert vanuit het dak. In deze verschillende systemen is het grootste verschil hoe de toe- en afvoer geregeld wordt.

Dit varieert van ventilatiesysteem A, waar de circulatie volledig op een natuurlijke wijze wordt voldaan, tot aan het volledig zelf kunnen regelen van hoeveel lucht er in en uit je huis stroomt door middel van mechanische toepassingen, het zogeheten ventilatiesysteem D.

Maar wist je dat er ook een ventilatiesysteem E bestaat? En ook nog een nog specifieker systeem, E+? Dit is een speciaal systeem dat vaak niet automatisch wordt aangeboden. Zonde, want E+ kan een zeer goed systeem zijn voor je huishouden, met name als je voor duurzaamheid gaat.

Maar wat is het en is het ook iets voor jouw huis? In dit artikel lees je meer over ventilatiesysteem E+ en kom je erachter of het misschien een goed idee is om dit in je huis te installeren.

Wat is ventilatiesysteem E+?

Bij ventilatiesysteem E+ draait het om meer dan alleen ventilatiecirculatie. De letter E staat voor het gemak dat je hebt bij de toepassingen die er mogelijk zijn. Zowel de toevoer van schone lucht als de afvoer van vuile lucht wordt geregeld door mechanische toepassingen, zoals luchtroosters, ventilatoren en openingen die je kunt openen en sluiten.

Wat E zo bijzonder maakt ten opzichte van de andere systemen, is dat er een warmtepomp in het systeem is opgenomen. Deze warmtepomp herstelt de verwarmde lucht en gebruikt deze om bijvoorbeeld water op te warmen. Hierdoor heb je meerdere systemen in één zitten.

De plus in E+ staat voor duurzaamheid. Ventilatiesysteem E+ is energiezuinig, waardoor de kosten op het gebied van energie worden gedrukt. Daarbij hoort ook dat het systeem volledig vraaggestuurd is. Jij bepaalt wanneer er lucht wordt toe- of afgevoerd en hoeveel.

Op dit gebied is ventilatiesysteem E+ hetzelfde als ventilatiesysteem C+, met als enige uitzondering dat de warmtepomp voor extra toepassingen is toegevoegd.

Ventilatiesysteem E+ iets voor jou?

Ben je door deze introductie benieuwd geworden naar of je ventilatiesysteem E+ ook bij jou thuis kunt (laten) installeren? Dan moet je weten waar je op moet letten bij dit systeem. Om een beter beeld te kunnen geven van of dit systeem iets voor jou is, worden hieronder alle voor- en nadelen van ventilatiesysteem E+ op een rijtje gezet.

De voordelen

Ventilatiesysteem E+ pakt de voordelen van de andere ventilatiesystemen en combineert deze. Zo pakt het systeem de duurzame werking van C+, terwijl het je de volledige regie geeft over je luchtcirculatie, net zoals bij systeem D.

Echter is D een vrij duur systeem onder andere omdat je een hoge energierekening kunt krijgen. Doordat de warmtepomp van ventilatiesysteem E+ onder andere het water van je boiler op kan warmen, drukt het ook de kosten van je rekening. Het grootste nadeel van het systeem D is door systeem E+ verholpen.

Verder analyseren de sensoren van het afvoersysteem constant de lucht op gevaarlijke stoffen. Is er een teveel aan bijvoorbeeld CO2 en vocht gedetecteerd, dan zorgt het systeem er automatisch voor dat er meer lucht wordt afgevoerd. Zo behoudt je altijd een goede luchtkwaliteit, zonder dat je erbij na hoeft te denken.

De nadelen

De nadelen die ventilatiesysteem D heeft, kon systeem E+ helaas niet verhelpen. Zo is de aanschaf van het systeem vrij prijzig en zo ook het onderhoud van de mechanische toepassingen.

Dit onderhoud verwaarlozen kan ervoor zorgen dat het systeem zijn werk niet meer goed kan doen. Een ander belangrijk nadeel is dat doordat het ventilatiesysteem volledig geautoriseerd is, het systeem veel geluid kan maken.

Er bestaat dus een grote kans dat het systeem kan zorgen voor hard lawaai. Het kiezen voor ventilatiesysteem E+ is in veel gevallen een zeer goede keuze. Vooral als je rekening houdt met het milieu en het besparen van energie is dit systeem een goede toepassing.

Maar let wel op de hoge aanschaf- en onderhoudskosten en dat je rekening moet houden met eventueel lawaai. Je kunt altijd door een installateur eerst laten controleren of ventilatiesysteem E+ iets voor jouw woning is en kun je meteen tips krijgen hoe dit het beste gedaan kan worden.