Ventilatiesysteem C+, wat is het en is het iets voor jouw woning?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die je kunt gebruiken om de luchttoevoer in je huis te reguleren. Het verschil in deze systemen zit hem in de toe- en afvoer van de verse lucht en waar je deze het beste kunt gebruiken.

Een van deze systemen is ventilatiesysteem C+, een specifiekere categorie binnen ventilatiesysteem C. Maar wat is ventilatiesysteem C+, waarin verschilt het met andere ventilatiesystemen en waarom zal je dit systeem wel of niet gebruiken? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Wat is het?

Ventilatiesysteem C is een ventilatiesysteem waarmee je de lucht in je huis kunt regelen. Dit gebeurt deels op een natuurlijke wijze en deels mechanisch. De toevoer van lucht komt op een natuurlijke manier, door roosters bij bijvoorbeeld je ramen.

Deze kun je regelen zodat je kunt bepalen of de luchttoevoer meer of minder wordt, bijvoorbeeld tijdens stormachtig weer. De afvoer daarentegen wordt mechanisch geregeld door middel van afvoeropeningen met extractieventielen.

Hierdoor wordt de ‘vuile’ lucht sneller en beter afgevoerd naar buiten en blijft je huis verse lucht bevatten.

Het verschil tussen ventilatiesysteem C en C+

Binnen het ventilatiesysteem C bestaat er ook de specifiekere groep C+. De plus in C+ staat voor duurzaamheid. Het systeem wordt alleen gebruikt als de lucht in de ruimte vervuild is, en wanneer dit niet het geval is dus niet onnodig aan het draaien is.

Verder is ventilatiesysteem C+ een systeem dat volledig vraaggestuurd is. Jij hebt de volledige controle over wanneer het systeem wel en niet aan het werk is. Door dit systeem kun je zelf bepalen wanneer er meer of minder lucht nodig is en hoe intensief de ventielen aan de slag moeten gaan.

Wanneer gebruik je ventilatiesysteem C+?

Elke woning is anders, waardoor er ook voor ieder soort woning een ander ventilatiesysteem beter is. Afhankelijk van waar je woont en in wat voor huis je woont, weet je welk ventilatiesysteem geschikt is.

Als je wil weten of ventilatiesysteem C+ iets voor jouw huis is, dan is het een goed idee om te kijken wat de voor- en nadelen aan dit systeem zijn. Op basis van deze punten kun je altijd de keuze maken of je er goed aan doet om dit ventilatiesysteem te gebruiken.

De voordelen

Het eerste voordeel van ventilatiesysteem C en C+ is dat je lucht altijd wordt afgevoerd zoals jij dat zou willen hebben.

Je wilt natuurlijk volop kunnen genieten van verse lucht en niet hoeven blijven zitten met vervuilde lucht. Door het afvoersysteem is de circulatie van goede en slechte lucht geheel naar eigen smaak aan te kunnen passen.

De toevoer van lucht is geheel natuurlijk, dus zonder mechanische toepassingen. Hierdoor is er geen onnodig lawaai dat van het systeem afkomt. Er is maar één kanalennet van buiten naar binnen, waardoor je wanneer je in de woonkamer of in de keuken bent geen last hebt van bijvoorbeeld hard gezoem.

Het afvoersysteem maakt wel geluid, maar aangezien dit systeem vooral in je dak zit, heb je daar het grootste deel van je tijd geen last van. Woon je in een bosrijke omgeving? Dan is ventilatiesysteem C+ erg geschikt. De lucht die uit je huis wordt gevoerd verdwijnt in de buitenlucht en de binnenkomende lucht is schoner dan wanneer je in een stedelijk gebied woont.

De nadelen

Omdat ventilatiesysteem C+ alleen mechanica in de afvoer gebruikt, ben je qua toevoer vrij beperkt. Je kunt de toevoer wel regelen met regelbare toevoeropeningen, maar dit is maar voor een deel te bepalen.

Daarbij komt kijken dat koude lucht sneller je huis in kan komen en je daardoor last van tocht kunt krijgen. Verder is omgevingslawaai een groot nadeel wanneer je gebruikmaakt van ventilatiesysteem C+.

Doordat de toevoerpunten op meerdere plekken in je huis zitten, kan geluid van buitenaf makkelijker je woning inkomen. Lawaai van onder andere wegwerkzaamheden en een drukke autoweg denderen dan eerder je huis in. Nog een reden waarom het gebruiken van ventilatiesysteem C+ in een drukke, stedelijke omgeving niet aan te raden is, is omdat dit systeem geen bescherming biedt aan opstuivend vuil.

De raamroosters van het systeem laten gauw stof en zand door, waardoor je last van viezigheid in je rooster en zelfs soms je huis kunt hebben. Ventilatiesysteem C+ is aan te raden wanneer je buiten de drukke stad woont. In de stad worden de voordelen van dit systeem overspoeld door de nadelen, waardoor het zorgt voor een minder fijn wooncomfort.

Zolang je niet bij drukke en lawaaierige punten woont kun je met een gerust hart ventilatiesysteem C+ inzetten voor je woning.