Wat is ventilatiesysteem D en wanneer kun je deze installeren?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die je kunt gebruiken om de luchtcirculatie in je huis mee te regelen. De verschillen zitten hem in hoeveel mechanische toepassingen er in het systeem gebruikt worden.

Elk systeem is te gebruiken in een andere situaties. Welk ventilatiesysteem het beste past bij jouw huis hangt van verschillende zaken af. Een van deze systemen is het ventilatiesysteem D. Dit is van de standaard ventilatiesystemen de meest mechanische vorm.

Maar waarvoor dienen deze mechanismes en wanneer heb je meer baat bij dit systeem dan een ander systeem? In dit artikel wordt aangegeven waarom je wel of niet voor dit systeem moet gaan.

Wat is het?

Ventilatiesysteem D is een systeem waar zowel de toe- als afvoer wordt geregeld met mechanische toepassingen. Voor de toevoer van schone buitenlucht zijn er speciale toevoeropeningen (TO) gemaakt, die reguleren hoeveel lucht er naar binnen stroomt.

De afvoer van vuile of gebruikte lucht wordt geregeld door speciale ventilatoren die in het dak zitten. Bij ventilatiesysteem D kun je de volledige luchtcirculatie zelf regelen. Je kiest hoeveel lucht er je huis inkomt, hoeveel er weer uitgaat en wanneer dit gebeurt.

Dit regel je door middel van speciale sensoren of door de roosters open en dicht te doen.

Waarom wel of niet?

Ventilatiesysteem D is door de dubbele regeling geschikt in verschillende situaties. Wil je weten of het gebruik van ventilatiesysteem D ook iets voor jouw huishouden is? Dan moet je kijken naar waar je huis staat en in wat voor situatie je zit.

Om goed te weten of je er baat bij hebt ventilatiesysteem D te installeren, is het belangrijk dat je de voor- en nadelen van het systeem tegen elkaar afstreept om te zien of dit goed bij jouw woning past.

De voordelen

Ventilatiesysteem D is uitermate geschikt om luchtjes of stofjes die voor ziekte kunnen zorgen te filteren en uit je huis te verwijderen.

Woon je in een druk stedelijk gebied? Dan wil je thuis niet midden in de uitlaatgassen zitten. De filters van ventilatiesysteem D houdt dit soort sporen tegen, waardoor je zonder last van je gezondheid kunt leven.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld pollen, wat goed uitkomt als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt. Dit ventilatiesysteem is volledig te reguleren, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel invloed je uitoefent op de luchtcirculatie. Hierdoor is de luchtkwaliteit en het temperatuurcomfort beter bij ventilatiesysteem D dan bij de andere systemen.

Omdat de warmte goed wordt verdeeld en behouden in je huis, is dit ook de meest duurzame vorm van luchtcirculatie.

De nadelen

Omdat ventilatiesysteem D aan twee kanten bestaat uit mechanische toepassingen, is de aanschaf van het systeem duurder dan wanneer je kiest voor een systeem met slechts één of zelfs helemaal geen mechanische toepassingen.

Daarbij heb je hier ook meer onderhoud aan, waardoor je de aanschaf van dit systeem toch in je portemonnee terug kunt vinden.

De energierekening kan ook stijgen door het gebruik van ventilatiesysteem D. De mechanismes van ventilatiesysteem D maken natuurlijk ook geluid. Je hebt door dit systeem amper tot geen last van geluiden van buitenaf, maar het systeem zelf kan wel het nodige lawaai maken.

Dit kan mogelijk voor geluidsoverlast zorgen voor jou en soms ook je buren. Het gebruik van ventilatiesysteem D is in veel gevallen goed aan te raden. Vooral wanneer je midden in de stad woont of langs een zeedijk, biedt dit systeem de beste voordelen ten opzichte van de andere systemen.

Let er bij de aanschaf wel op dat je rekening moet houden met de prijs. Je betaalt zeker voor de kwaliteit die je van de mechanische toepassingen krijgt, waardoor je vooral moet kijken naar het financiële plaatje om te kijken of het wel een goed idee is om gebruik te maken van ventilatiesysteem D.